Я полюбив Суми

Кор.: Геннадію Михайловичу, як Ви вважаєте, з Вашим приходом щось зміниилось у нашому Micтi?

Г.М. Так швидко процеси не проходять.

Кор. Але ж є процеси, які проходять досить швидко?

Г.М. Якби я був прем’єр-міністром Януковичем, то, можливо, вони б пройшли швидше.

Для прикладу, кадрове обновления вiн провів за два тижні, змінивши на посадах майже 800 чоловк. Для того, щоб у нашому місті з’явились конкретні зміни, почала працювати оновлена нами структура, теж виникає необхідність у зміні кадрів. Я не думаю, що тут хтось буде заперечувати – це аксіома.
Ми зараз пройшли досить важкий шлях разом з депутатським корпусом, досягнувши з більшістю з них єдності у поглядах на шляхи вирішення проблем міста.
Ми змінили схеми ремонту доріг – це вже впадає у вічі. Тепер дороги будуть ремонтуватись винятково з перекриттям вулиць, щоб досягти якісного ремонту. У цьому переконались при ремонті вулиць Червоногвардійської, Калініна, Баумана…

Восени плануємо вирішити проблему сміття – як по збору твердих побутових відходів, так i по їх вивезенню та утилізації. Вирішення цього питання знаходиться у стадії завершення.

Але мені сподобався коментар одного з депутатів колишнього зібрання: кухня вже варить, але борщ відразу не звариться. I доки він не звариться, його не покуштуеш, який вийшов на смак.

Кор. Але у процесі варіння його не раз куштують, щоб добрий зварити.

Г.М. Ось i ми доки ще “куштуємо” проміжні етапи. Є надія, що “борщ” буде смачним.

Кор. Геннадію Михайловичу, Ваша передвиборна програма була досить конкретною i ємкою. Що вже вдалось виконати чи перебуває у стадії виконання?

Г.М. Одним з таких питань ( i воно одне з найболючіших) є оплата житла. Як у нас було? Ми оплачували все, що у нашій квартирі. А чи підїзди, підвали, дах – то нас не хвилювало. Протягом двох місяців роботи депутати прийняли важливе рішення – оплата житлового фонду буде здійснюватися його жителями. Кошти за поточний ремонт будуть закладатись у тарифи по оплаті житла i контролюватиметься їх використання жителями будинків чи обраним ними житловим комітетом. Встановлення всіх тарифів – за житло, воду, газ, тепло за всі комунальні послуги винесено на громадське обговорення. Завдання обслуговуючих організацій – документально обгрунтувати необхідність встановлення саме такої оплати, а завдання громади – приймати рішення. Це саме з програмних наших завдань – прозорість у прийнятті рішень.

Приступили до вирішення ще одного важливого питання – земельного. Як виявилося, вільної землі на території Сум взагалі немає – все роздано у довгострокову оренду невідомо кому i невідомо за що. Пустує, скажімо, територія, огороджена парканом, по вул. Харківській, 1, а хто тут буде будувати i що – невідомо. Хоча у генплані міста ще з 1980 року тут значиться зведення Палацу для укладання шлюбів. І таких ” пустирів” у місті немало.
Ми вже відмінили ряд “видатних” рішень по земельних питаннях наших попередників – тепер судимось у судах.

Прийняли рішення про виведення земляних ділянок на індивідуальну забудову на 5 років i забудова має розпочинатись вже протягом перших 2 років. Kpiм того, продажу вони не підлягають. А одержання їх буде проходити шляхом конкурсів та аукціонів.

Гадаю, тут ми за 3 місяці трохи навели порядок.

Зараз підшукуємо ділянки під будівництво метанових АЗС, які також пройдуть через аукціон – місту потрібні кошти i, в першу чергу, для ремонту доріг.

Кор. Що для Вас є місто Суми – маленька батьківщина, продовження службового кабінету, поле для прикладання своєї діяльності?

Г.М. Одного разу, приїхавши сюди, я вирішив прожити тут все своє життя. I ось уже 20 років це місто є його значною частиною. Я полюбив Суми. Робив і робитиму все для того, щоб воно розквітало, було красивим, ошатним. Щоб комфортно і приємно жилось сумчанам. Суми – це моє місто.

Кор. Геннадію Михайловичу, у Сумах з 7 по 9 вересня цього року буде проводитись Міжнародний інвестиційний форум, на який приїде немало гостей як з ближнього, так i дальнього зарубіжжя.

Кор.Які цікаві інвестиційні проекти можуть запропонувати Суми?

Г.М. Їх багато. Але один з найцікавіших, на мою думку, створення в парку імені Кожедуба справжнього центру розваг – з легкоатлетичним та для хокею на траві полями, фестивальною зоною, бразильським пляжем, ресторанно-торгівельним комплексом i т.п. Є проект по створенню зони відпочинку та збереженню цього унікального куточка Сум – озеру Чеха.

Як міського голову, мене цікавлять інвестиції, вкладені у ремонт доріг, дворів, водогонів, каналізації. Сьогодні є прекрасний інвестиційний проект по тепломережах, хотілось би мати такий по водоканалу. Ведеться робота у цьому напрямку по зведенню сміттєзаводу. Великі проблеми з ліфтовим господарством – 15 років не вкладались сюди кошти.

Але головне – це розвиток нашого сумського бізнесу . I не тільки у сфері надання послуг населенню, а й у виробництві.
Сподіваюсь, що така подія, як міжнародний інвестиційний форум позитивно позначиться на вирішенні багатьох проблемних питань нашого міста.


Розмову вела Ганна Пахомова
Головний редактор Вісника Сумської торгово-промислової палати “Дiловi новини”

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *