Звернення Сумського міського голови Геннадія Мінаєва до громади В.Сироватки

Звернення Сумського міського голови Геннадія Мінаєва від імені громади м. Сум, депутатів Сумської міської ради до громади села Верхня Сироватка, до сільської ради с. Верхня Сироватка, голови сільської ради Цигурі О.В.

Шановна громадо! Шановні депутати сільради!

Сьогодні м. Суми знаходиться на межі екологічної катастрофи. Причина добре відома і вам, і нам – це фактична відсутність полігону для вивезення твердих побутових відходів (ТПВ). Через тиждень обласний центр, як і рік тому, задихатиметься в смітті. Ситуацію робить майже трагічною пора року – літо. У спеку епідемії та хвороби поширюються вкрай швидко. Страждати від цього буде сумська громада, насамперед діти та люди із слабкою імунною системою, а не ті чиновники, які протягом останніх років брехали верхньосироватцям і сумчанам про ситуацію на полігоні.

Попередні влади казали неправду, що полігон експлуатується за всіма нормами, що екологічна ситуація контролюється і відповідає нормам, що гроші, які виділяються на експлуатацію полігону, витрачаються за призначенням. Але чи бачила Верхня Сироватка ті гроші в повному обсязі? Чи всі вони пішли за призначенням?

Увесь цей час полігон експлуатувався з грубим порушенням усіх норм. Скажіть, будь ласка, хіба цього не бачила сільська рада Верхньої Сироватки попереднього скликання, яка розпоряджувалася цими коштами? Але це бачили мешканці села. Сьогодні ситуація навколо полігону у Верхній Сироватці майже критична. Якщо найближчим часом не вжити термінових заходів, то село стане непридатним для нормального життя. Хто за це відповість перед людьми? Але ми не маємо зараз часу шукати крайніх, потрібно рятувати і ваше село, і наше місто.

Через брехню попередніх років між громадами Верхньої Сироватки і Сум склалася атмосфера взаємної недовіри. Будь-які пропозиції відмітаються депутатами сільської ради майже з порогу. І ми розуміємо депутатів – їм брехали вже стільки разів, що повірити в щось майже не можливо.

Але в Сумах з березня 2006 року – новий міський голова та нові депутати міської ради, які сповідують зовсім інші принципи – служіння громаді, чесність, прозорість. Нарешті після шаленого тиску на мешканців області, повалення щербанівського режиму, наші громади обрали до місцевих рад тих, хто цього насправді гідний.

Але сьогодні громади і Верхньої Сироватки, і Сум опинилися заручниками брехні та помилок старої антинародної влади. Біля ваших хат – розтрощений полігон, біля наших – гори сміття. Багато хто каже, що виходу з цієї ситуації немає, і наші громади вже ніколи не порозуміються. Але ми віримо, що це не так. Ми не дамо, ми не повинні дати втягнути себе у безглузді суперечки про минуле, за яке, якщо ми не порозуміємося, доведеться розплачуватися нашим дітям та онукам. Ми повинні знайти вихід із ситуації, в яку нас загнала стара влада, розпочати наші стосунки з чистої сторінки.

Міська влада від імені сумської громади просить громаду Верхньої Сироватки простягнути руку взаємодопомоги у цей критичний момент та надати згоду на експлуатацію полігону ТПВ.

Ми пропонуємо:

негайно приступити до рекультивації старої карти полігону;
відновити дамбу навколо 2-ї карти полігону;
збудувати паркан навколо полігону;
виділити селу Верхня Сироватка авансовим платежем 200 тис. грн. на потреби громади;
розраховуватися за кожну тону завезеного сміття виходячи із розрахунку 4 грн. за тону (в середньому за рік це буде біля 400 тис. грн., які також будуть використані на потреби сільської громади);
провести інші необхідні заходи для безпечної роботи полігону. На це сумська міська рада вже передбачила додатково 400 тис. грн.;
негайно приступити до розгляду питань, пов’язаних з будівництвом сміттєпереробного заводу;
провести заходи по вирішенню соціальних проблем В. Сироватки в галузях освіти, охорони здоров’я, торгівлі та побуту;
замовити Державному екологічному інституті Міністерства навколишнього середовища вивчити вплив полігону на екологічну ситуацію у В. Сироватці;
надати мешканцям села першочергове право на працевлаштування на цьому об’єкті, а сільській раді – право контролю за виконанням умов Договору.

Ми беремо на себе обов’язки, які готові закріпити у Договорі, завіреному нотаріусом.

Шановна громадо Верхньої Сироватки, шановні депутати сільради! Від вашого рішення залежить майбутнє наших з вами дітей та онуків.

Нова сумська міська влада поставлена у жорсткі часові умови й обмежена в коштах. У нас обмежений вибір: або ми виправимо помилки попередників і продовжимо співпрацю з Верхньою Сироваткою, або терміново шукатимемо новий полігон. У другому випадку сумська влада спрямує всі виділені кошти на будівництво нового полігону. Ще невідомо, де він буде і коли. Весь цей час сміття гнитиме під вашими та нашими оселями.

У не менш складній ситуації опинилися і жителі Верхньої Сироватки. Украй необхідно впорядкувати полігон. Але коли він не має господаря, то зробити цього неможливо. А це значно гірше, ніж користуватися новою картою полігону декілька років з дотриманням усіх норм, а потім закрити з належною рекультивацією.

Ми бачимо один вихід, який влаштує наші громади: від Сум – швидко та чесно виконати свої обов’язки, від Верхньої Сироватки – надати згоду на експлуатацію нової карти полігону, який при належному догляді може, за висновками СЕС та екологів, функціонувати ще декілька років. Суми в такому разі отримають місто без сміття, Верхня Сироватка – упорядкований за всіма нормами полігон, як наслідок – нормалізація екологічної ситуації та чималі додаткові кошти до бюджету села.

Ми сподіваємося на вашу добру волю і порозуміння. Сумська громада просить не залишити її у складній ситуації, повірити – і простягнути руку допомоги.

З повагою, від імені сумської громади та міської ради
міський голова м. Сум
Геннадій Мінаєв

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *