Заява Сумського міського голови

Шановні добродії, депутати Сумської міської ради!

За два з половиною роки нашої з Вами каденції ми так і не наблизилися до реформ у сфері ЖКГ. Що само по собі, звичайно ж, не на благо наших городян, перед якими ми разом з Вами давали обіцянки якщо і не реформувати в цілому, то хоча б навести лад у цій галузі в місті.

Дуже прикро, що запропонована мною схема по збиранню, вивезенню та захороненню ТПВ у нашому місті Вами не підтримується!

Більше того, мені стає просто огидно, коли деякі депутати із профільної депутатської комісії, відверто лобіюючи інтереси приватних компаній, що окупували ринок обслуговування житла, звинувачують мене у прагненні прибрати “силовими” методами ці фірми з ринку.

Моя позиція, яку я хочу довести до вашого відома і до відома сумської громади, полягає у наступному:

1. У сфері поводження із ТПВ у м.Суми. Навіть не дивлячись на відмову міської ради щодо скасування сумно відомого та незаконного рішення виконкому №101 від 21.02.2006р., я буду наполегливо відстоювати свою позицію, що монополії з боку одного приватного підприємства в цій сфері не повинно бути!

1.1. Міська влада, в особі комунального підприємства, повинна бути в центрі прозорої фінансової схеми по збору, вивозу і утилізації ТПВ, тобто кошти від населення та інших споживачів повинні надходити на рахунки тільки комунального підприємства, у нашому випадку – на рахунки створеного Сумською міською радою КП “Сумижилкомсервіс”.

1.2. Утилізацією ТПВ на полігоні повинно займатися тільки комунальне підприємство, у нашому випадку КП “Сумижилкомсервіс”, інакше повторення верхньосироватської трагедії на новому полігоні не уникнути.

1.3. Збором та перевезенням ТПВ можуть, і навіть повинні, займатися приватні підприємства, які на тендерній основі визначаються КП “Сумижилкомсервіс” і з якими укладаються договори із застосуванням положень рішень виконкому “Про затвердження Порядку організації збирання, вивезення та захоронення твердих побутових та негабаритних відходів від населення міста Суми” і “Про схему поводження з твердими побутовими, рідкими та негабаритними відходами в м.Суми”. Розрахунки з ними КП “Сумижилкомсервіс” повинно проводити за фактично вивезений на полігон об’єм ТПВ, і так само застосовувати до них штрафні санкції за несвоєчасний вивіз сміття із контейнерів або не прибрані майданчики.

1.4. КП “Сумижилкомсервіс” спільно із Сумською міською радою повинні взяти на себе зобов’язання щодо облаштування контейнерних майданчиків у місті.

1.5. Я в жодному разі не прагну усунути із цього ринку ТОВ “Сумикомунтранс”, однак наполягаю на тому, що у місті мають існувати законні, конкурентні умови для появи альтернативного перевізника ТПВ. Сьогодні це підприємство з італійськими інвестиціями ТОВ “Екосервіс-Україна”. Як тільки у Сумах з’являться італійські автомобілі для збору сміття, впевнений, сумчани дуже швидко наочно переконаються в якості роботи цієї фірми – у тій якості, яку вони демонстрували мені в Італії в липні цього року. Але нам треба платити за їхню роботу! Тобто, постає логічне питання налагодження системи розрахунків з ТОВ “Екосервіс-Україна”. Звичайно ж, не ТОВ “Сумикомунтранс” буде з ними розраховуватися?

1.6. В іншому випадку, усі розмови в місті про залучення іноземних інвестицій слід негайно припинити, а всіх співробітників, які опікуються інвестиційними питаннями скоротити. Проте, місто Суми і без цього скорочення отримає в Європі дурну славу – європейське табу на будь-які інвестиції.

2. У сфері обслуговування житла в м.Суми. Результати роботи більшості житлово-експлуатаційних підприємств наразі відомі: за два роки – багатотисячні звернення сумчан до мене з вимогами (навіть не з проханнями) змусити так звані ЖЕКи виконувати хоча б мінімальні роботи. Багато хто з них навіть не інформують мешканців про те, які роботи виконані і що буде, або не буде зроблено в будинку. У під’їздах практично всіх будинків відсутня навіть первинна інформація. Це говорить про небажання спілкуватися з людьми, на кошти яких вони існують. Моральний обов’язок таких організацій – піти і не мучити сумчан.

2.1. Протягом наступних 4-5 місяців ми повинні провести нові конкурси на обслуговування всього комунального житлового фонду міста.

2.2. Ті ЖЕО, які здатні якісно обслуговувати житло та прибудинкові території можуть підтвердити своє право на конкурсних засадах.

Шляхом публічного озвучення зобов’язань, у тому числі інвестиційних, внесених до протоколу конкурсу, повинні пройти всі нинішні і нові компанії.

І останнє. Багато разів на засіданнях виконкому та інших заходах, у присутності представників преси, під запис диктофонів і відеокамер, керівники приватних підприємств говорили: “Робота в сфері ЖКГ, будь то поводження із ТВП або обслуговування житла, – не бізнес, а необхідність, ледве чи не добродійність!”. У відповідь на що я кожного разу говорив: “Ні, шановні, це бізнес. Великий, прибутковий бізнес! І я докладу максимум зусиль аби Вам це довести. Настане час, коли в цей бізнес прийдуть компанії, які будуть не брутально збирати гроші в кишеню засновника, а спочатку вкладати і потім – заробляти ці гроші!”. Цей час настав: сьогодні ці директори, що підштовхуються своїми засновниками, в судах блокують рішення виконкому. Саме ті рішення, якими останній намагається зруйнувати монополізм у сфері ТПВ, тривіальний, нахабний і безсоромний збір коштів з населення житловими організаціями. Ви вважаєте, що вони захищають свою “необхідність” і свою “добродійність”? Ні! Вони хватко, міцними зубами, утримують “збір коштів від населення” – десятки мільйонів гривень у рік.

Ціни в країні, на жаль, повзуть угору, і я зі смутком і жалем думаю про те, що прийде час, і ми об’єктивно повинні будемо погоджувати нові підвищені тарифи на обслуговування житла. Що ми скажемо нашим сумчанам при цьому? А ці керівники і засновники знову сховаються за спини міського голови, членів виконкому і депутатів міськради і навіть носа не покажуть тим людям, які їм платять гроші! Ми цього прагнемо?!

Шановні депутати, перш ніж ухвалювати рішення на користь неприродної монополії та “чорних” грошей, прошу Вас дуже поміркувати – а чи пробачать нам (або Вам) це сумчани?

З повагою,
Сумський міський голова
Геннадій Мінаєв

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *