Суми додадуть яскравого колориту до національного візерунку єдності

1331991119_dsc_538013 березня у Сумській міській раді за участю міського голови Геннадія МІНАЄВА відбулася прес-конференція, присвячена Всеукраїнському промо-туру оргкомітету «Параду вишиванок – 2012». Ця унікальна акція – чудова можливість згадати наше національне коріння та об’єднати усе різноманіття колоритів нашого народу до єдиного яскравого візерунку.

З програмою Всеукраїнського фестивалю «Параду вишиванок» журналістів познайомили його організатори: рок-музикант, голова художньої ради фестивалю Олег СКРИПКА та громадський діяч Ігор ДОБРУЦЬКИЙ.

Геннадій Мінаєв, який заради такої нагоди, вперше в житті одягнув вишиту сорочку, розповів, що коли дізнався про всеукраїнський масштаб конкурсу, то відразу від імені Сум погодився взяти у ньому участь, оскільки проект – не тільки мистецький, а й національний, в ньому є душа: «Запевняю, що наше місто зробить усе, аби стати найкращими і щоб про Суми дізналося якнайбільше українців».

До слова, сумчани вже з самого початку вразили почесних гостей щирістю та теплом, з яким їх зустріли у нашому місті. Дві дівчинки та хлопчик у національному вбранні привітали Олега Скрипку та Ігоря Добруцького віршами та піснею про вишиванку і писанку. А кількість журналістів, які прийшли на спілкування зі столичними гостями у вишиванках, приємно їх здивувало, адже такого вони не бачили навіть на Західній Україні.

Олег Скрипка, відзначаючи ініціативність сумчан. «Для мене Суми завжди були білою плямою на терені України, оскільки, будучи раніше тут, як через калейдоскоп запам’яталися лише ваші готелі та стадіон. Знедавна Суми асоціюються в мене ще й з вашим земляком – моїм вихованцем у шоу «Голос країни» – Василем ЖАДАНОМ. На жаль, про унікальність вашого міста в Києві мало хто знає, тому моя вам порада: представте Україні своє традиційне, старовинне, автентичне, а вже потім – сучасну естраду та інше», – зауважив пан Скрипка.

До участі у Всеукраїнському фестивалі «Параду вишиванок» запрошено всі обласні центри України. Символом цьогорічного Параду обрали писанку і цьому традиційному атрибуту української культури вирішили присвятити цілий фестиваль «Диво писанок», який стартує 15 березня. Суми вже отримали макет Великої писанки розміром 3 на 4 метри та вагою 68 кг. Кращі художники та народні майстри нашого міста розпишуть цю величезну диво-писанку притаманним нашому регіону візерунком. Як зазначила заступник голови Сумської обласної організації Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Валентина КОЗДРОВСЬКА, ескіз роботи вже готовий. «Це буде симетрична в теплій гамі кольорів писанка з традиційними пасками: квітами, рослинами, пташками. У центрі – традиційне дерво життя. На сумській писанці будуть представлені всі 18 районів області зі своїми візерунками».
Такий ескіз – унікальний для проекту, що високо оцінили організатори фестивалю.

Геннадій Мінаєв також розповів, що вже отримав кілька дзвінків від відомих сумських художників, які цікавилися, хто саме матиме право прикрасити писанку. «Тому вже зараз розпочинається творча боротьба за честь розфарбувати велетенську писанку Сум», – наголосив він. А ще звернувся до сумчан з проханням запропонувати місце у центрі міста, де буде встановлено прикрашену Диво-писанку.

Організатори повідомили, що одночасно по всій Україні стартує і конкурс на найкращий розпис писанки. Будь-хто може розписати свою маленьку писанку, з яких потім зроблять Великоднє дерево. До речі, у школах Сум творче змагання вже розпочато.

Саме до Великодня, 15 квітня, планують встановити для загального огляду і готову Диво-писанку в центрі Сум, де можна буде помилуватися нею протягом кількох тижнів. Разом з нею буде встановлено і Великоднє дерево, на яке кожен зможе прикріпити свою писанку з побажаннями.

Потім Диво-писанки з усіх регіонів України повернуться до столиці, де художня рада фестивалю на чолі з Олегом СКРИПКОЮ визначать найкращу. Місто-переможець конкурсу писанок отримає 100 тис. грн. і спеціальний перехідний приз – золоту писанку вагою 120 гр. Нагородять і переможців конкурсу на найкращий розпис писанки, 30 з яких буде передано до Національного музею ім. Гончара в Києві.

Апогеєм свята народної єдності стане святкування Дня Незалежності – 24 серпня, коли до столиці завітають делегації з усіх обласних центрів України. У вишиванках та національних костюмах, презентуючи мистецький та культурний потенціал свого краю, вони пройдуть урочистою ходою від Європейської площі до Співочого поля. Головні велетенські писанки везтимуть на возах у супроводі народних колективів кожного регіону.

На Співочому полі заплановано різноманітні конкурси та змагання – конкурс вишиванок, акапельної пісні, найбільшого рушника. Завершенням святкувань стане найбільше фото учасників Параду у вишиванках. Після свята всі диво-писанки буде передано в дар Національному музею архітектури та побуту в Пирогово.

Олег Скрипка стосовно параду вишиванок дав пораду сумчанам: «Зробіть щось у великих формах, масштабне. Моя мрія – щоб хода вишиванок замінила в майбутньому військовий парад. Мистецьке дійство – демонструє те, що нас об’єднує, відкидаючи політичні знамена».

Заступник міського голови Сергій ПАНЧЕНКО принагідно додав, що сумська Диво-писанка вже виконує свою антивоєнну місію, адже встановлено в учбовому приміщенні 27-го Сумського ракетно-артилерійського полку. І аби звільнити йому місце, посунуто артустановки «Ураган».

Міський голова пообіцяв підтримку творчої ініціативи в Сумах, оскільки вже не один рік в нашому місті проходить власний Парад вишиванок, до якого приєднуються як молодь, так і люди поважного віку.

«Переконаний, що такі події народжують у всіх нас відчуття єдності, родини, держави, Вітчизни. Впевнений, що сумчани додадуть унікального колориту у візерунок національного єднання», – наголосив Геннадій Мінаєв.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *