Помилка чи Прецедент

1348553027_1348551953_pres_mer_24.09.12_3Міський бюджет до кінця року може недорахуватися понад 2 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб на утримання об’єктів бюджетної сфери. Замість м. Суми ці кошти отримає м. Кременчук на Полтавщині.

Про це під час термінового брифінгу 24 вересня у Сумській міській раді повідомили журналістам міський голова Геннадій МІНАЄВ і начальник фінансового управління Світлана ЛИПОВА.

До такої ситуації призвела реорганізація бази виробничого обслуговування «Суми» філії «Придніпровські магістральні нафтопроводи» ПАТ «Укртранснафта». Суть питання полягає в тому, що юридично податкова база підприємства залишилася в м. Суми, а фактично підприємство зареєструвалося в м. Кременчук та відраховує податки з доходів працюючих на підприємстві сумчан до бюджету м. Кременчук.

«Бюджетний хаос та прецедент, що може привести до руйнації міських бюджетів», – так назвав міський голова цю ситуацію.

Він говорить про те, що певна частина приватного бізнесу сьогодні, на превеликий жаль, є платником податків до бюджетів інших міст України, проте ці структури де-юре не значаться платниками по м. Суми, не знаходяться у податковій базі та їх податки не впливають на контрольні показники при формування міського бюджету.

За підсумками ІІ півріччя минулого року сума нарахувань податку з доходів бази виробничого обслуговування «Суми» філії «Придніпровські магістральні нафтопроводи» ПАТ «Укртранснафта» склала майже 964 тис. грн., а за підсумками 2012 року складе ще понад 2 млн. грн.!

Таким чином, без будь-яких повідомлень та коректив з боку Міністерства фінансів міський бюджет, по-перше, фактично втратив понад 3 млн. грн., по-друге, залишився винен державі ті ж самі 3 млн. грн. відрахувань, по-третє, витратився на соціально-бюджетні послуги для працівників та їх родин: школи, дитсадки, лікарні, бібліотеки тощо.

Міський голова звернувся до ДПС у Сумській області та ДПІ у м. Сумах з проханням допомогти у вирішенні питання: або забезпечити сплату податку відповідно до вимог Податкового кодексу України, або зняти з м. Суми податкові зобов’язання щодо цієї організації.

На теперішній час тривале листування фінансового управління Сумської міської ради з податківцями, органами Держказначейства з метою «перенести» базу оподаткування до Кременчука не принесли результату. Більш того, державна податкова служба, згідно з листом, який міський голова отримав буквально у п’ятницю, стверджує, що не вбачає у діях філії «Укртранснафти» порушень.

Виходить, що державні установи, покликані дотримуватися законодавства та сприяти розвитку регіонів, створюють ситуацію, яка жодним чином не йде на користь місцевому самоврядуванню, а у кінцевому вимірі – усій країні?

«Це прецедент, який може зруйнувати державні підвалини та привести до колапсу місцевих бюджетів», – повторює міський голова. – «Це фінансовий бардак, так не може бути. Якщо піде ланцюгова реакція, впадуть усі місцеві бюджети!»

Він впевнений, що нагальною є необхідність ухвалення на законодавчому рівні норми, за якою податок на доходи фізичних осіб підприємства мають сплачувати саме на тих територіях, де вони працюють. Категорично, усі та у повному обсязі.

«Будемо подавати до суду та добиватися у суді істини та повернення до міського бюджету 3 млн. грн.», – наголосив Геннадій Мінаєв.

Міський голова також планує проінформувати про ситуацію, яка склалася, Адміністрацію Президента України, Кабінет Міністрів України та Міністерство фінансів.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *