Результати візиту Геннадія Мінаєва до Італії

Виносити сміття з дому мають діти.

1Таким чином італійці привчають дітей до уважного ставлення до сортування побутових відходів. Про таку виховну традицію італійців і сумські перспективи щодо поводження з твердими побутовими відходами говорив міський голова Геннадій Мінаєв.

1 серпня 2008 року відбулася прес-конференція міського голови за підсумками його відрядження до Італії. Мова йшла про передовий європейський досвід поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ). Геннадій Мінаєв поділився інформацією та фотоматеріалами щодо свого відвідування виробничих баз підприємства «NOVO SPURGHI JET» та ознайомлення з передовим європейським досвідом поводження з ТПВ і сучасними системами його сортування.

2Міський голова повідомив журналістів про те, що функції Генерального директора ТОВ «Екосервіс Україна», взяв на себе власник фірми-інвестора «NOVO SPURGHI JET» пан Ренцо Пінарда. Такий його вчинок говорить про відповідальне ставлення італійської сторони щодо впровадження пілотного проекту по збору та вивозу ТПВ в м. Суми. Тим більш, що сума інвестицій сягає майже 5 млн. евро.

Під час свого відрядження голова міста відвідав завод FARID, де збираються машини для вивозу ТПВ. Саме машини цієї зборки вивозитимуть сміття з контейнерних майданчиків Ковпаківського району м.Сум.

Також, міський голова познайомився з досвідом сучасного сортування ТПВ на сортувальних комплексах комерційної та муніципальної власності в м.Турин і м. Парма.

3За інформацією міського голови, мешканці північної частини Італії мають, в середньому, п’ятирічний досвід сортування побутового сміття, і у них теж не все відразу вийшло. Майже два роки було витрачено на налагодження роботи системи сортування і рекламні заходи для населення. Утім, муніципалітети привертають значну увагу виховній компанії щодо поводження з ТПВ. Пакети для збору сміття багаторазового використання, які періодично отримують мешканці, входять до тарифу на вивіз ТПВ. Виносити сміття з дому доручають дітям і вважають, що таким чином виховують у них відповідальне ставлення до захисту навколишнього середовища та економії природних ресурсів.

Відповідаючи на запитання журналістів, міський голова повідомив, що термін початку роботи нового учасника ринку зі збору та вивозу ТПВ в м. Суми залишається незмінним. Техніка та контейнери пройдуть митні процедури на львівській митниці. За умови вчасного оформлення митних документів, з 15 серпня 2008 року в Сумах розпочне свою роботу ТОВ з іноземними інвестиціями «Екосервіс Україна».

Таким чином вже у вересні на ринку збору та вивозу ТПВ в м. Суми працюватимуть дві комерційні фірми: ТОВ «Сумикомунтранс» і ТОВ «Екосервіс Україна». Координувати роботу операторів і вести розрахунки за вивезене сміття буде комунальне підприємство «Сумижитлокомсервіс».

«За умови їх злагодженої роботи, – через рік-два можна буде говорити про будівництво в Сумах сортувального комплексу», – резюмував міський голова сучасний стан справ у сфері ТПВ.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *