Про кроки назустріч Європі

1366816402_6minaevОчільник міста, яке першим в Україні офіційно вирішило піднімати прапор Євросоюзу поряд із національним, – Геннадій Мінаєв: «Сподіваюся, що приклад Сум наслідуватимуть інші міста України. Навіть уже наслідують!»

– Ви – голова першого в Україні міста, де офіційно вирішено піднімати прапор Євросоюзу поряд з національним прапором України під час офіційних заходів та державних свят. Як виникло таке рішення?

– Це рішення не було спонтанним. Адже Україна проголосила курс на євроінтеграцію. Тому Сумська міська рада й зробила такий допоміжний і промоційний крок. Ще й першими в Україні. Відрадно, що цю ініціативу підтримали 52 депутати із 76. Закиди опонентів про те, що відбулося порушення закону, не мають під собою підстав. Міській раді для ухвалення відповідного рішення достатньо угоди між Єврокомісією та Радою Європи про використання символіки Євросоюзу третіми сторонами. Тож хоч що б там заявляли на сесії міської ради депутати-комуністи, жодних юридичних підстав для оскарження цього рішення немає. Навпаки, сподіваюся, що приклад Сум наслідуватимуть інші міста України. Навіть уже наслідують!

– Нещодавно ви публічно заявили, що підтримуєте ліквідацію в Сумах тих пам’ятників Леніну, які ще залишилися. Наскільки, на ваш погляд, важливо сформувати правильне ставлення до минулого, щоб будувати успішне майбутнє? Як ви плануєте надалі проводити політику пам’яті? «День» послідовно втілює її у своїх газетних матеріалах, на двох сайтах та у своїй «Бібліотеці». На наш погляд, читання правильної історичної літератури – один із напрямів, які варто розвивати на сьогодні, щоб позбутися пострадянської свідомості. Розуміючи це, партнери газети охоче долучаються до акції «Подаруй «Бібліотеку «Дня» рідній школі», а також купують наші книжки для бібліотек регіону. Як ви ставитеся до такої ініціативи?

– У Сумах залишились один бюст і один пам’ятник Леніну. Жодної доцільності в їхньому існуванні я не вбачаю. Більше того, маючи такий спадок, нам важко буде назавжди позбутися «совка» у свідомості й почати думати європейськими мірками. Отже, моя пропозиція: демонтувати. Натомість біля БК «Хімік» встановити бюст Почесному Громадянину Сум, людині, котра майже три десятиліття керувала підприємством, – Олександрові Кравченку. Іншого Ілліча, що був перенесений із центру міста, переплавимо й використаємо на пам’ятник засновнику міста Суми полковнику Герасимові Кондратьєву. Зауважу: я категорично проти пам’ятників Леніну не лише в Сумах, а й на території всієї України. Переконаний: поки залишатимуться такі пережитки минулого, Україна не стане по-справжньому самостійною, вільною та демократичною державою, а навпаки, стане знову тоталітарною. Як варіант – можна використати досвід Латвії та зробити так званий музей-резервацію тоталітарних символів. Охочих відвідати не бракуватиме. Але тільки не в Сумах!

Щодо історичної літератури, тут ви маєте рацію. Безперечно, публіцистична серія «Бібліотека газети «День» виконує важливу просвітницьку місію. Правдивого викладу нашого минулого й донині бракує. Тільки визначившись із минулим, можна будувати майбутнє.

Ми разом із вами планували на початку лютого на базі виставкових залів Агенції промоції «Суми» відкрити розгорнуту фотовиставку газети «День», познайомити сумчан як із самим періодичним виданням, так і бібліотечною серією газети. На жаль, поки що не сталося. Якщо не помиляюся, фотовиставка в лютому традиційно поїхала до Луцька, а Суми – в планах на листопад. Будемо раді промотуру газети «День» у Сумах!

– Як ви оцінюєте успішність своєї роботи на посаді міського голови? Свого часу ви прийшли на цю посаду на хвилі опозиційного студентського руху, проте сьогодні опоненти називають вас сателітом Партії регіонів. Ваш коментар.

– Наскільки успішною є моя робота, оцінювати сумчанам. Щодо політики, поки буду міським головою, намагатимуся залишатися поза нею та вирішувати, передусім, господарські питання.

Від того, що я зараз перейду в жорстку опозицію до влади, жодної користі місту не буде. І взагалі, Мінаєв – людина самостійна. Не Мінаєв підлаштовується, під Мінаєва підлаштовуються (сміється).

– Чим викликані суттєві кадрові зміни в Сумському міськвиконкомі? На що вони спрямовані та на який результат ви очікуєте?

– Склад виконкому переформовували, бо змінилися заступники міського голови. До речі, поміняти їх – моя ініціатива. Кандидатури наступників теж пропонував я. І бачу, що не помилився. Принаймні з першим заступником. У дні негоди Андрій Гайдабрус очолював міський штаб із ліквідації наслідків негоди й довів, що він – людина із жилкою господарника. Щодо ще одного, вже колишнього члена виконавчого комітету, екс-директора КП «Сумижитло» Євгена Степаненка, то він наразі працює в обласному управлінні ЖКГ. Замість комунальника, за наполяганням медиків, ми повернули до виконкому головного лікаря дитячої міської лікарні Олександра Ємця – людину фахову та знану у місті.

– Як ви оцінюєте роль соціальних мереж у своїй професійній діяльності? Адже ви, міський голова, знаходите час для великої активності у Facebook, якою може похвалитися далеко не кожен користувач соціальних мереж. Навіть перебуваючи у відпустці, ви не припиняєте оперативно реагувати на події в житті міста чи України, висловлюючи свою думку віртуально.

– Ви самі частково й відповіли на своє запитання. Facebook дозволяє оперативно інформувати велику кількість людей, і не лише сумчан. А ще коментувати й обговорювати новини інших. До того ж, є змога висловитися не лише як посадова особа, а й як мешканець міста. Окрім того, саме Facebook інколи допомагає вирішувати важливі для життя міста питання. Наприклад, людина написала мені про проблему – ми її тут же вирішуємо.

– Ваша епатажність у висловлюваннях (у тих же соціальних мережах) сприяла закріпленню за вами відповідного іміджу. Ви, наприклад, не боїтеся радити молоді виїздити з України та вживаєте грубі слова на адресу пенсіонера, який має до вас питання з приводу роботи організації «Сумижитло». Це спонтанна ваша реакція чи продумана стратегія?

– Варто було сказати на весь голос правду, більше того, обѓрунтувати її, вже маєш репутацію скандального мера. Повірте, ні про яку продуману стратегію епатажності не йдеться. Просто звик говорити, що думаю, та реагувати адекватно зверненню. На толерантний, тактовний виступ або запитання завжди відреагую так само тактовно й толерантно.

– Прийняття нового Генплану міста Суми викликало значний суспільний резонанс. Поясніть, будь ласка, що, власне, відбувається.

– Зміни до Генерального плану треба було ухвалювати. І негайно. По-перше, щоб припинити будівельну вакханалію в місті, а по-друге, щоб визначити подальшу стратегію розвитку Сум. Крапка. Все інше від лукавого та від брудної політики моїх опонентів, до якої я не маю бажання навіть торкатися.

Алла АКІМЕНКО, Суми

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *