Геннадій Мінаєв окреслив головні завдання для громади міста на 2013 рік

1353350142_1353345460_izobrazhenie-01819 листопада міський голова провів традиційну прес-конференцію аби окреслити основні завдання, що у 2013 році постануть перед громадою міста.

Геннадій МІНАЄВ презентував журналістам своє бачення головних завдань, що потребують бюджетного фінансування та інвестицій задля вирішення нагальних проблем міста у наступному році та у короткостроковій перспективі.

Він зауважив, що забезпечення розбудови інфраструктури міста повинно бути постійним, плановим, щорічним процесом. «Ми маємо зробити місто Суми комфортним та затишним!», – наголосив міський голова. – «У того, хто хоч раз мав нагоду завітати до нашого рідного міста, знову і знову має виникати бажання відвідати його ще раз».

Розставляючи акценти, серед проблемних питань інфраструктури обласного центру міський голова виділив необхідність облаштування тротуарів, внутрішньоквартальних та внутрішньодворових доріг; проведення реконструкції Театральної та Покровської площ; відновлення дорожнього покриття центральних вулиць Сум – Соборної та Воскресенської.

Чекає на подальший благоустрій і розвиток центральний міський парк ім. Кожедуба. Це і будівництво Льодової арени, і продовження облаштування тенісних кортів, і завершення вхідної групи тощо. З’являться у Сумах новий розарій та оновиться квітковий сквер по вул. Героїв Сталінграду.

Будуть спрямовані зусилля на облаштування доріжки навколо озера Чеха та велодоріжок по місту; будівництво олімпійського басейну на базі загальноосвітньої школи №29. Серед завдань також постає і розширення мережі дитячих дошкільних навчальних закладів.

У сфері житлово-комунального господарства Геннадій Мінаєв наголосив на тому, що особливої уваги потребують питання будівництва доріг та ремонту мостів; кладовища в районі 40-ї підстанції та під’їзної дороги до нього; розбудова 12-го мікрорайону «Сонячний»; спільними зусиллями влади та мешканців багатоповерхівок налагодження роботи ліфтового господарства; впровадження автоматизованої системи контролю та обліку електроенергії вуличного освітлення; облаштування контейнерних майданчиків для сміття та багато іншого.

Окремої уваги заслуговує питання фінансової підтримки КП «Електроавтотранс» та КП «Міськводоканал», що на даний час опинилися в дуже скрутній ситуації.

Геннадій Мінаєв переконаний, що кошти міського бюджету мають бути спрямовані на створення комфортних умов для перебування сумчан на вулицях рідного міста.

Втім, як саме і на виконання яких завдань у наступному році будуть спрямовані кошти міського бюджету, вирішуватиме міська рада. Багато що залежатиме від контрольних показників, які затвердять парламентарі, ухвалюючи Державний бюджет на 2013 рік.

Перелік головних завдань громади міста на 2013 рік та на період до 2015 року можна переглянути нижче.

В 2012 році ми розпочали реконструкцію Покровської площі і у наступному році цілком логічно довести цей проект до кінця: привести до ладу нижню терасу, відновити роботу фонтану, що там розташований, нарешті реалізувати промоційній проект по розробці та організації довідково-інформаційного маршруту «Цукор».

Також, виключно за допомогою обласної влади та підтримки з боку Уряду країни стане можливим залучення коштів на проведення реконструкції головної площі міста – площі Незалежності.Паралельно постає питання відновлення дорожнього покриття на центральних вулицях міста Соборній та Воскресенській. У зв’язку з тим, що перед проведенням будівництва на цій території розрахунки велися виключно з огляду як на пішохідну зону, тому із-за постійного курсування автомобільного транспорту та значних недоліків при будівництві, відбувається просідання ґрунту, що і так має не досить щільну структуру, адже це історична частина міста і свого часу вона була сповнена характерними підземними об’єктами. Максимум, що могла зробити у цьому випадку міська влада – зробити цю територію непроїзною і повністю пішохідною зоною. Питання забезпечення можливості проведення реконструкції цих ділянок лежить вже у площині забезпеченості міського бюджету грошовими коштами. У вирішенні цього питання також не обійтися без допомоги державних органів влади.

Разом із зазначеними вище об’єктами підлягають також реконструкції вулиця Терезова та провулок 9 Травня.

За рахунок залучення обласний та спонсорських коштів у цьому році було капітально відремонтовано та переоснащено академічний театр музичної драми та комедії імені Щепкіна, тому наступного року вкрай необхідно завершити реконструкцію Театральної площі, зробити дороги, тротуари та відремонтувати фонтани, провести озеленення. Залучити інвестора, який спроможний реалізувати цей проект, враховуючи нестабільну економічну ситуацію в країні, на даний час просто неможливо. «Я щиро сподіваюсь на підтримку міського депутатського корпусу та розраховую на порозуміння зі сторони губернатора та депутатів обласної ради, бо міський бюджет самотужки цей проект реалізувати просто не зможе», – зауважив Геннадій Мінаєв.

Вже тривалий час орендарі не можуть навести лад з підземним переходом по вул. Героїв Сталінграду, а нам вкрай потрібно прокласти безпечний шлях з центру міста до парку імені Кожедуба. Біля вхідної групи міський голова пропонує встановити контактну скульптуру Чехова, реконструювати фонтан «Купальниця», зробити малу арку на міській набережній, як завершальний елемент вхідної групи, замостити пішохідні доріжки та зробити освітлення, щонайменше до озера. Навколо озера зробити оглядовий майданчик, а водоспад по центру озера додасть вишуканості водоймі.

Продовжуючи тему води та естетики, Геннадій Мінаєв зауважив на тому, що давньою є проблема відновлення функціонування фонтанів, що свого часу були візитівками міста. Після повного оновлення фонтану «Садко» поступово черга має дійти до фонтану «Міст побратимів», фонтану дитячого парку «Казка» та фонтану із музичним та світло-кольоровим супроводом, що розташований у сквері «Дружба».

Створення квіткового скверу по вул. Героїв Сталінграду стало без перебільшення проривом у сфері озеленення території міста. Водночас вишукані та ніжні квіткові композиції вдало відобразили політ дизайнерської фантазії та вправність майстрів-флористів КП «Зеленбуд». На створення квіткових композицій безпосередньо при оформленні скверу пішло 11809 одиниць квіткової розсади. Загальна ж кількість квіткових саджанців, що були використані при оформленні квітників по місту становить приблизно 158 тис. шт.

Гарною традицією стало встановлення по території нашого міста різного роду контактних скульптур. Цей процес додає незвичності та самобутності міським вулицям. Таким нехитрим чином, залучаючи до співпраці бізнесові кола сумчан, можна здавалось би нічим не примітні куточки міста перетворити на затишні та улюблені серед містян. Задля формування аутентичного іміджу міста та надання йому позитивного образу услід за встановленням зусиллями всієї сумської громади пам’ятника «Веселий сумчанин» було б логічне встановлення нової скульптури біля дитячого парку «Казка» на проспекті Шевченка. Фінансова участь у цьому проекті сумських підприємців ще раз підтвердить небайдужість мешканців до свого рідного міста.

Продовжуючи тему благоустрою, території міста з року в рік вагомості набуває збереження зелених зон. Одним з найвагоміших природоохоронних об’єктів міста із своєю унікальною екосистемою виступає озеро Чеха. Наведення ладу довкола озера та облаштування прибережних смуг стало одним із основних завдань на шляху реалізації спільної діяльності влади, громади та благодійних фондів «За чисте місто» і «Ти не один – ми разом». Проте, навколо рекреаційної зони має бути сформовано повноцінну зону для відпочинку. Перш за все потрібно відновити доріжку навколо озера, відновити спортивні майданчики, встановити лавки, висадити зелені насадження.

Повноцінне велосипедне майбутнє чекає на наше місто за умови виконання програми «Два колеса». Відповідно до програми протягом 2013 2015 років велосипедні доріжки будуть прокладені так, що на велосипеді можна буде безпечно дістатися майже будь-якої частини міста. Згідно до програми, усі велодоріжки в місті будуть об’єднані у «непреривне міське кільце», що додасть безпеки пересуванню на велосипеді по всьому місту. Програмою, яка вже внесена на розгляд Сумської міської ради, передбачено створення 11 веломаршрутів загальною довжиною 17,2 км. Але поки що є багато питань, бо одночасно зі створенням велосипедних маршрутів має проводитись і комплексне оновлення асфальтного покриття тротуарів. Капітальний ремонт і відновлення пішохідних частин міста має вийти на перший план, адже, як зауважив міський голова: «Все наше життя – це дорога від пологового будинку до цвинтаря, тож нехай ця дорога буде зручною та красивою!».

Цього року 26 жовтня відбулась ще одна знакова подія в м. Суми, присвячена розвитку спорту та пропаганді ведення здорового способу життя сумчанами. Церемонія закладання капсули з побажаннями для прийдешніх поколінь сумських спортсменів від керівництва міста та області, маленьких спортсменів, їх батьків та видатного радянського хокеїста Владислава Третьяка проводилась на місці будівництва першої в нашому місті льодової арени в міському парку імені Кожедуба. Безпосередньо розпочати будівельні роботи планується вже у 2013 році. За попередніми підрахунками загальна вартість проекту становить майже 52 млн. грн. У межах державної цільової програми «Хокей України» з державного бюджету на будівництво передбачається виділення приблизно 42 млн. грн. та майже 10 млн. грн. планується виділити з місцевих бюджетів – з обласного та міського. Міський голова Геннадій Мінаєв наголосив на тому, що головним завданням всіх рівнів влади є підготовка спортивних арен для різних видів спорту та популяризації здорового способу життя як такого.

Продовжуючи спортивну тему, хотілось би зауважити, що виключно за особистої ініціативи міського голови в місті розпочалося відновлення такого вишуканого виду спорту як великий теніс. Була створена КУ «Муніципальний спортивний клуб «Тенісна академія». Всі роботи були проведені виключно за рахунок коштів міського бюджету, приблизна сума яких становить 1,8 млн. грн. В результаті першої черги будівництва на ці кошти було споруджено 4 абсолютно нових поля з твердим покриттям типу hard, що характеризується дуже швидким та стабільним відскоком м’яча. Покриття саме цього типу можна назвати найбільш універсальним та таким, що дає змогу грати не будучи залежним від погодних умов. Також на території споруджено та обладнано комфортабельні роздягальні, що оснащені душовими кабінками та сантехнічними пристроями. Комунальна установа розрахована приблизно на 160-200 учнів віком від п’яти років.

На підтримку здорового духу в здоровому тілі на базі недобудови при сумській спеціалізованій школі №29 має бути створено басейн олімпійського типу, що матиме 8 доріжок по 50 метрів завдовжки кожна. Приблизна вартість проекту становить 16 млн. грн. Раніше з міського бюджету було виділено 100 тис. грн. на розробку проектно-кошторисної документації. При позитивному вирішенні питання та віднайдені можливості фінансування на даному спортивному об’єкті будуть проводитись не тільки урочні заняття з плавання для школярів, також можуть бути реалізовані оздоровчі програми для дітей прилеглого мікрорайону та команд з підготовки спортсменів олімпійського резерву. На додачу до вищеперерахованого на базі спортивного комплексу може бути створено оздоровчий центр для дітей, що потребують посилених занять водними процедурами.

Додержуючись спортивної тематики міський голова зупинився на ситуації, що склалася навколо стадіону «Авангард». За два останні роки було профінансовано ремонтних робіт на загальну суму майже 1 млн. грн. За ці кошти були виконані роботи по ремонту адміністративних споруд та реконструкції гімнастичного, боксерського та одного з ігрових залів. Наступні на черзі чекають свого відновлення ще один ігровий зал та зал для занять зі спортивної фітнес аеробіки.

На фінішну пряму виходить вирішення земельного питання для спортсменів по стрільбі з лука. Крім того, на підтримку непрофесійних видів спорту та заохочення до спортивного стилю життя міською владою планується відведення місця під скейт-парк та оснащення його різного роду специфічними пристосуваннями.

З огляду на політику Уряду країни, спрямовану на підвищення народжуваності в Україні, найближчим часом виникне гостра необхідність у збільшенні кількості дитячих дошкільних навчальних закладів, а згодом і загальноосвітніх шкіл. Тому, в таких густонаселених районах міста, де швидко збільшується чисельність мешканців як Хіммістечко та 12-й мікрорайон «Сонячний» пропорційно збільшується і потреба у спорудженні нових дитячих комунальних установ. У найближчій перспективі на базі ЗОШ №16 планується будівництво дитячого садочка.

Для забезпечення злагодженої роботи всіх структурних підрозділів Сумської міської ради усі її управління та відділи мають бути розташовані у безпосередній близькості один до одного. Ідеальним було б їх розташування в одній адміністративній будівлі, проте за існуючої ситуації – це неможливо. Потрібно або передбачати кошти у місцевому бюджеті на будівництво зовсім нової споруди, проте ця перспектива є довготривалою, або намагатися розмістити профільні структурні підрозділи СМР у наявних будівлях таким чином, щоб звільнити від них інші об’єкти майна комунальної власності по місту. Яскравим прикладом цього стало розміщення ЦНАПу у школі №4. Приміщення може бути вивільнене тільки тоді, коли міська влада або придбає нове, наприклад «клуб юного техніка», що знаходиться у власності ПАТ «Сумське ВО ім. Фрунзе», або підшукає у місті інше приміщення аналогічне за площею та можливостями щодо функціонального призначення.

Звертаючи свою увагу на проблеми забезпечення життєдіяльності міста, перш за все нам потрібно комплексно підходити до їх вирішення. Відновлення дорожнього покриття по місту: оновлення розмітки, встановлення дорожніх знаків, нових електронних світлофорних об’єктів; повний і цілковитий ремонт внутрішньодворових та внутрішньоквартальних доріг; відновлення тротуарів; реконструкція мостів та шляхопроводів по місту: огородження, замощення, встановлення освітлення, в першу чергу на жвавому, з точки зору пішохідного руху, мості через річку Сумку по проспекту Шевченка.

На 2013 рік міський голова визначив пріоритетними для міста капіталовкладеннями в добудову шляхопроводу по вул. 20 років Перемоги: від вул. Федька до вул. Кірова та в реконструкцію з розширенням вул. Роменської. Це дасть можливість зменшити навантаження на центральну, історичну частину міста, зменшивши пасажиропотік. Вкрай необхідним є рівномірний розподіл пасажирського транспорту містом та пуск вантажних перевізників в обхід центральної частини міста. «Менше транспорту в центрі – більше кисню мешканцям», – вкотре наголосив міський голова. Міський бюджет самотужки не витримає фінансування проведення всіх цих робіт, тому ми будемо вкотре сподіватися на грошову підтримку з боку керівництва області та Уряду країни. Це тільки деякі аспекти з того переліку, що нам потрібно втілити в життя, щоб місто стало зручним та безпечним для його мешканців.

Останнім часом сумчанам, а особливо гостям нашого міста, стало важко орієнтуватися по місту, адже на деяких будинках адресні покажчики просто зіпсовані або просто жодного разу не відновлювались з часів набуття Україною незалежності. Тому, вкрай необхідно розпочинати роботи по їх відновленню, тим більше, якщо враховувати той факт, що за останні шість років в місті було перейменовано значну кількість вулиць.

«Ті, хто знали наше місто ще за радянських часів часто згадують його зеленим та квітучим. І хоча всі знають, що я виступаю проти всього комуністичного, це саме те, що потрібно відновити у нашому місті рівняючись на той період часу», – наголосив Геннадій Мінаєв. Кропітка робота з озеленення міста триває постійно: видалення аварійних дерев, висадка нових, оформлення квітників та газонів. «Те, що Суми є містом троянд – знають всі. Впродовж вже кількох років ми намагаємось відновити цю гарну традицію! В цьому нам допомагають наші надійні бізнесові партнери-сумські підприємці і просто наші хороші друзі. Наприклад, на початку осені цього року я отримав пропозицію від голови наглядової ради компанії «DGS» пана Кшиштофа Гжондзеля та генерального директора ТОВ «Гуала Кложерс Україна» пана Володимира Зайця прийняти в дарунок для міста 10 тисяч саджанців троянд. Така пропозиція однозначно не може залишитися без особливої уваги та поваги з боку сумчан. Зазначу, що протягом останніх п’яти років комунальні служби міста доклали значних зусиль задля зрушення з «мертвої» точки питання озеленення міста. Проте, потужність профільного підприємства та площа відновлених квітників дозволяє нам сьогодні відповідально прийняти в дар із забезпеченням подальшого догляду лише 3 тисячі саджанців на рік. Така кількість троянд додасть місту престижу, сумчанам – гордості за красу міста, а імена спонсорів проекту назавжди ототожняться з іменами меценатів, що вміли любити місто Суми та сумчан», – зауважив міський голова.

«Суми дуже красиве місто і його природню красу ми маємо зберегти», – переконаний міський голова. Саме тому обличчя нашого рідного міста має посміхатись. Філософія чистоти та розуміння мешканцями того, що місто – не смітник має бути чітко сформульована та донесена до кожного. Ми зуміли поєднати його історичний образ з вимогами сучасного життя!», – висловився міський голова. Проте, постає додаткова проблема – облаштування контейнерних майданчиків для роздільного збору сміття, у т.ч. великогабаритних, ремонтних та будівельних відходів. «Ми побудували полігон для захоронення твердих побутових відходів. Ми впровадили схему очищення міста та вивозу сміття. Ми йдемо далі», – зазначив Геннадій Мінаєв. Нашим наступним кроком має стати будівництво нової черги полігону для захоронення ТПВ на землях селища Великий Бобрик, облаштування «зеленого» та «будівельного» полігонів.

Вуличне освітлення, в тому числі автоматизована система контролю (керування) та обліку електроенергії (АСКОЕ) заслуговує окремої уваги. Дана система дозволяє проводити облік споживання електроенергії на об’єктах житлового та комерційного призначення. Система може обліковувати споживання енергоресурсів на рівні будинку, району, міста та керувати всім освітленням міста з єдиного диспетчерського центру на базі КП «Міськсвітло». На основі отриманої інформації стане можливим прийняття ефективних рішень щодо використання технологічних потужностей та досягнення зниження енергозатрат на десятки відсотків.

Підлягають повній заміні більшість існуючих інженерних комунікацій житлових будинків так званого військового містечка, будинки колишніх заводів «ЧРЗ» та «Сумський м’ясокомбінат». Третій рік поспіль треба виділяти міські кошти для вирішення цих питань, бо люди не винні, що специфічне ведення фінансово-господарської діяльності керівництвом підприємств призвело до їх банкрутства та неспроможності далі утримувати власний житловий фонд. Люди були кинуті на призволяще і міська влада має їм допомогти.
Не все гаразд і на комунальних підприємствах міста. КП «Міськводоканал» з існуючою тарифною політикою протягом чотирьох останніх років був і залишається дотаційним з міського бюджету. Дуже необхідно буріння нових свердловин на Пришибському, Тополянскому та інших водозаборах міста, бо існуючих потужностей не вистачає для забезпечення у повному обсязі водопостачання відповідних територій міста. Також, вкрай потрібна добудова центрального каналізаційного колектора для запобігання можливій екологічній катастрофі. Давно потребують реконструкції і очисні споруди. В цій ситуації місто також сподівається на допомогу Уряду, бо самотужки місцевий бюджет неспроможний взяти на себе такі витрати.

Тема транспорту та пасажирських перевезень в місті заслуговує окремої уваги. Протягом останніх двох років міська влада профінансувала облаштування Привокзальної площі на суму більше ніж 6 млн. грн. Залишилось лише облаштувати місць очікування та зупинки громадського транспорту.

На нашу фінансову підтримку розраховує також і КП «Електроавтотранс», бо затримка надходжень з державного бюджету компенсації вартості проїзду за перевезення пільгових категорій громадян регулярно призводить до невиплат, навіть, по соціальним статтям витрат підприємства, не кажучи вже про оновлення рухомого складу – придбання нових тролейбусів. А будівництво великого транспортного кільця, що просто вкрай необхідне місту, непосильно для міського бюджету. Тому, будемо знову сподіватись на те, що голова Сумської обласної адміністрації Юрій Чмирь і цього разу не залишиться осторонь та виявить бажання допомогти у будівництві тролейбусних ліній по вулицям Прокоф’єва, 20 років Перемоги, Баумана, Чернігівській, Ковпака з проведенням по них ліній вуличного освітлення.

Шанси закінчити будівництво дороги на 12 мікрорайон у цьому році зменшуються кожного дня завдяки блокуванням державним казначейством платежів місцевих бюджетів. Тому, наступного року буде просто необхідно закінчити це багатостраждальне будівництво.

І вже давно час дійти черзі до кладовища в районі 40-ї підстанції, що включає в себе як облаштування самого кладовища, так і капітальний ремонт дороги до нього, включаючи і ливневу каналізацію по вул. Римського-Корсакова.

Ще однією вкрай важливою проблемою, що на превеликий жаль щорічно тільки загострюється, постає проблема переходу ліфтового фонду за 25-річний граничний термін його безпечної придатності для експлуатації. Із загальної кількості у 1218 ліфтів по місту у комунальній власності на даний час знаходяться 811, із яких 414 уже відпрацювали свій граничний термін і підлягають заміні. Протягом останніх трьох років міський голова активно шукає шляхи вирішення цієї проблеми спільними зусиллями міської влади, Уряду та мешканців міста. Наступного року ми будемо продовжувати фінансування ремонту ліфтів, як і робили це останні роки. Але без держави та мешканців це питання не розв’язати. Міський голова пропонує вибудувати фінансову схему «3*1/3». Він має сподівання, що це і є шлях до спільної перемоги ліфтової кризи.

Не тільки інфраструктура та питання житлово-комунального господарства постають для вирішення перед міською владою. На часі перед профільними управліннями постало завдання пошуку приміщення на території колишнього військового містечка по вул. Кірова і обладнання його для потреб громадської організації ветеранів Великої Вітчизняної Війни та створення «Будинку ветеранів». Потрібно провести капітальний ремонт приміщень та повну заміну комунікаційних систем. На розробку проектно-кошторисної документації у видаткову частину міського бюджету були закладені приблизно 100 тис. грн. Влада має підтримувати бажання сильних духом вже не молодих за віком людей до спілкування, адже свого часу саме завдяки їх зусиллям всі ми маємо змогу зараз жити.

Цим переліком окреслених міським головою проблемних питань завдання, що стоять перед міською владою аж ніяк не завершуються. Триває постійна робота над розробкою стратегічного плану соціально-економічного розвитку міста на період до 2025 року.

Актуальності набуло питання генерального плану міста, створення містобудівного кадастру та запровадження єдиної геоінформаційної системи міста.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *