Акценти перед відпусткою

1333519122_pres_mer_020412_1З 3 по 20 квітня міський голова Геннадій МІНАЄВ знаходитиметься у відпустці, напередодні якої, традиційно, зібрав прес-конференцію, аби відповісти на запитання, які представники мас-медіа воліли йому задати.

Формат прес-конференції «запитання-відповідь» дозволив розставити певні акценти.

Щодо залучення коштів уряду США у вигляді гранту на будівництва сміттєпереробного заводу фірмою«Світ-М»

Геннадій Мінаєв зауважив, що доведе до відома голови облдержадміністрації Юрія ЧМИРЯ усі перипетії у відносинах міської влади та «Світ-М», які дозволяють зробити висновки щодо ненадійності цього підприємства. Він нагадав, що у 2006 році був проведений конкурс на будівництво сміттєпереробного заводу, який виграла фірма «Світ-М», а на початку 2007-го міська рада виділила під будівництво земельну ділянку в районі «Хімпрому». Фірма зобов’язувалася оперативно врегулювати усі земельні питання та побудувати сміттєпероробний завод протягом 3 років. Втім і до цього часу умови договору «Світ-М» та його керівник Сергій ШЕВЧЕНКО не виконали. Тож міська рада нині у суді намагається повернути земельну ділянку у власність громади. Натомість, набравши кредитів, підприємство ще й залучило нині кошти уряду США у вигляді гранту.

Щодо перспективи будівництва сміттєпереробного заводу

«Я один в Сумах досконало знаю цю тему, бо пропахав її «на колінах» і в буквальному, і в переносному значенні. Єдиним вірним рішенням є участь м. Суми у Національному проекті «Чисте місто» під патронатом Президента України. Сьогодні харківські фахівці на основі наших даних розробляють схему санітарної очистки міста, яка включає і техніко-економічне обґрунтування для будівництва сміттєпереробного заводу. Конкурс на будівництво має оголосити Національна агенція під гарантії держави, але під нашу схему та наші технічні умови», – зазначив Геннадій Мінаєв.

Міський голова впевнений, що будівництво сміттєпереробного заводу лише для Сум – невигідне. Однією з передумов успішної роботи заводу має бути обсяг переробленого сміття – не менш 150 тис. тонн. Досягти такого обсягу можна, якщо залучити Тростянець, Краснопілля, Лебедин та навіть Недригайлів. До того ж, такий завод може реально працювати за умови, якщо увесь ланцюг від збору до утилізації сміття буде в одних руках та хоча б базового роздільного збору сміття на мокру та суху фракцію. Тобто це питання не сьогоднішнього дня.

«Найбільш реальним для Сум є максимально швидке будівництво сортувальної лінії. Це було у моїй програмі, ми над цим працюємо. Я зроблю все від мене залежне, аби у нас з’явився не «віртуальний завод» фірми «Світ-М» Шевченка, а реальна сортувальна лінія. Це поліпшить екологію та зменшить навантаження на полігон», – наголосив Геннадій Мінаєв. Він впевнений, що при нормальних темпах роботи таку сортувальну лінію можна збудувати вже до осені.

Щодо свого колеги – міського голови м. Тростянець Юрія БОВИ

Геннадій Мінаєв, зважаючи на свій досвід подібних ситуацій, впевнений, що вже існуючий глибокий конфлікт можна вирішити лише перевиборами як міського голови, так і міської ради. «Громада має визначитися голосуванням, кого вона підтримує. Особисто я безумовно на боці Юрія БОВИ, який багато зробив для Тростянця на своїй посаді», – зазначив Геннадій Мінаєв.

Щодо будівництва доріг 12-му мікрорайоні

Міський голова нагадав, що міська рада ухвалила торік комплексну програму розвитку мікрорайону. Є чітке розуміння, що потрібно робити. Для початку – прокласти мережі: закільцювати теплотрасу, прокласти зливну каналізацію тощо – це майже 40 млн. грн., що сьогодні фінансово не реально. Тож доведеться розпочинати з будівництва доріг, без яких далі вже неможливо. Необхідно прокласти три шляхи. Перший – від заправки до вулиці Нової, від вул. Д.Коротченко до центру 12-го мікрорайону. Другий – від вул. Черепіна до цієї дороги (так званий бульвар Бєлгородський), третій – внутрішньо кільцевий. За словами міського голови, забудовники не братимуть у цьому участі, адже їх пайові внески вже перераховані до бюджету, а місто ще потребує квартири для відселення мешканців аварійного будинку по вул. Федька, 72, вул. Комсомольської, 77 тощо. Тож роботи виконуватимуться за кошти бюджету. Вже на квітневій сесії ці пропозиції будуть враховані під час розгляду змін до міського бюджету.

Щодо непідтримки фракцією «Рідне місто» резолюції ПАРЄ

Геннадій Мінаєв вкотре наголосив, що це – політичне питання. «Я завжди наполягав і наполягатиму – не розглядати на сесіях політичні питання. Дійсно, політика вже «дістала» людей, повністю. Гидко від політики!» – заявив міський голова. – «Я вже публічно задекларував свою позицію у блозі минулої осені «Юлю запроторили» – Тимошенко засуджена неправильно. Аргументовано пояснив». Міська рада має опікуватися господарськими питаннями. «Інші звернення потрібно приймати до Президента! Інші, наприклад, аби зменшити вилучення з міського бюджету», – впевнений Геннадій Мінаєв. Він продемонстрував журналістам моніторинг виконання дохідної частини бюджету міста. Серед основних статей доходів – податок з доходів фізичних осіб та плата за землю. «У 2006 році отримали за оренду землі 15 млн. грн., тепер виходимо на 100 млн. грн. Але навіщо ми підвищуємо прибутковість, коли, наприклад, Чернігів (по населенню і площі більший за Суми) має за підсумками 2011 року 49 млн. грн., тоді як ми – 93? У нас вилучення до Держбюджету – 13 млн. грн., у них, навпаки, дотація – 163 млн. грн.! Доки ми будемо працювати на всю Україну?», – запитує міський голова. – «Якщо б нам дали 163 млн. грн., був би той мільярд гривень, що є 2/3 від зібраних податків. Пів-міста можна зробити за ці гроші. Господарські питання – понад усе», – резюмує він.

Щодо об’єктів 2012 року

Враховуючи складнощі з наповненням бюджету розвитку, дискусія ще триває, адже досі немає чіткої інформації – які кошти будуть від держави. «Ми перед Новим роком ухвалили бюджет, бо це потрібно було зробити, і мали за січень-березень визначитися з пріоритетами по бюджету розвитку. Поки що дискусія триває. Мої пріоритети: освітлення (Прокоф’єва, верхнє Кірова, Ковпака), дорога у 12 мкрн., добудова шляхопроводу по вул. 20 років Перемоги», – говорить міський голова.

Нажаль, нагальні потреби вимагають зняття коштів з раніше запланованих об’єктів – з реконструкції фонтанів у парку «Казка» та «Дружби народів», з деяких об’єктів по спорту та медицині, реконструкції Театральної площі… «З’явився об’єкт, який потрібно терміново робити – колектор по вул. Баумана. Його необхідно повністю замінити, а це близько 700 тис. грн. Залишаються корти у парку Кожедуба, бігова доріжка навколо Чеха. І ще багато об’єктів, які будуть обговорюватися і по яким прийматися рішення», – говорить Геннадій Мінаєв. – «До сьогодні, як я не закликав, депутати не подали заявок на використання 60 тис. грн. «Рідне місто» подали повністю».

Закладені кошти на тротуари і внутрішньоквартальні дороги. Але їх потрібно ще реально отримати, адже депутати не голосують ані продаж майна, ані продаж землі, програма «малої приватизації» повністю провалена.

Щодо перспектив парку ім. І.Кожедуба

За словами Геннадія Мінаєва, голова облдержадміністрації Юрій Чмирь докладає усіх зусиль, аби Суми нарешті стали учасником державної програми з будівництва Льодових арен. Місто готове отримати таку цей спортивний об’єкт, адже виконали свої зобов’язання щодо оформлення земельної ділянки в парку ім. І. Кожедуба. Поруч можливе будівництво невеликого аквапарку з басейном та атракціонами. Триватиме реконструкція кортів, і міський голова планує вже на День міста зіграти на новому покритті з Юрієм Чмирєм.

Щодо перспектив КП «Міськводоканал»

Опрацьовуються питання співпраці з «Комунальними системами України», які мають намір інвестувати кошти у розвиток КП «Міськводоканал». За словами міського голови, визначатися депутатам, але він переконаний, що потрібна оренда. Втім, для початку необхідно майже рік на проведення відповідної процедури.

Щодо партійних списків «Рідного міста»

Геннадій Мінаєв пояснив, що виключені з нього кандидати у депутати не виконали свої зобов’язання перед партією. Тож за кілька днів перед виборами у жовтні 2010 року була зібрана партійна конференція (міська організація нараховує 5 чоловік), яка ухвалила відповідне рішення. До територіальної виборчої комісії документи були подані відповідно до законодавства. Оприлюднювати таке рішення не було сенсу, адже це б відзначилося на довірі виборців до цих депутатів, які одночасно йшли і у мажоритарних округах. Після підведення результатів голосування – тим більш. Тож міський голова не вбачає у цьому жодних порушень.

Щодо «Вишневого саду»

Ще раз міський голова наголосив на своїй позиції не допустити будівництва у «Вишневому саду», адже земельні ділянки забудовники отримували обманним шляхом. Нажаль, вчасно не був оскаржений припис прокурора, зауважив Геннадій Мінаєв, тож ситуація залишається невизначеною. Сподівається міський голова, що і голова облдержадміністрації публічно заявить про свою позицію щодо законності забудови у «Вишневому саду». До цього Юрія Чмиря закликали і депутати «Рідного міста» у своєму зверненні, яке було озвучене на останній сесії міської ради. Геннадій Мінаєв наголосив, що зі свого боку «Рідне місто» дотрималося партнерських відносин під час підтримки кандидатури секретаря Сумської міської ради.

Щодо КП «Сумижитло»

Моніторинг діяльності КП «Сумижитло», на переконання міського голови, доводить, що сумчани, які реально стикаються з роботою цього підприємства, більше задоволені його роботою, ніж приватних ЖЕКів. Решта, на жаль, користуються неперевіреною інформацією (плітками). Той же моніторинг виявив певні вади в роботі підприємства, що вже ліквідовані. Міський голова запросив журналістів на власні очі ознайомитися з комп’ютерною програмою моніторингу роботи КП «Сумижитло» та кол-центру, GPS-навігації комунального транспорту. Геннадій Мінаєв представив мас-медіа і плани щодо впровадження інформаційної системи «Електронне місто», яка поєднає усі структурні підрозділи міської ради, комунальні підприємства, бюджетні установи.

Робоча версія системи «Електронне місто» буде представлена наприкінці травня цього року.

Отже, з 3 по 20 квітня міський голова знаходитиметься у відпустці. Щоправда, відпустка – позапланова: лікарі наполегливо порадили Геннадію Мінаєву відновити здоров’я у одному з санаторіїв. Тож разом із дружиною він планує провести два тижні на Прикарпатті, проходячи оздоровчі процедури та вивчаючи літературні новинки. «Листи з відпустки» у блозі не писатиму. Візьму з собою стос нових книжок, займусь читанням», – поділився планами Геннадій Мінаєв.

Виконуватиме обов’язки міського голови на цей час його перший заступник Микола ВОЙТЕНКО.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *