Експрес-інтерв’ю газеті «День»

6minaevBonjour єврофрендам і не лише!

Дав експрес-інтерв’ю газеті «День» у рубриці «Новорічна анкета «Дня».

Різав правду-матку… 🙁  Але різав швидко, «не обессудьте»… 🙂

Мін.

***

Про що думаєте? Що відчуваєте?

1Які події року, що минає, на вашу думку, змінили світ і Україну? Які з них – на краще, які – навпаки?

– Безумовно, це боротьба ЄС і Росії за Україну, також маємо на увазі й США у цьому процесі. Я думаю, що вона буде топ-темою 2014 року. Навіть не власне можливе підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС, а саме стратегія впливу, стратегія впливовості, стратегія геополітичного лідерства. На жаль, усі сторони цього процесу розглядають Україну як плацдарм для подальшого розподілу зон впливу. Можна говорити про відмінності у механізмах боротьби. Якщо з боку США та ЄС застосовуються у більшості політичні механізми, Росія досить прагматично використовує економічну зброю. Це провокаційні ігри навколо торгівельних обмежень, пропозиції щодо спільного розвитку військово-технічної галузі, той самий кабальний кредит у віртуальних $ 15 млрд., а реально на сьогодні лише $ 3 млрд. Не думаю, що саміт «Україна – ЄС» в березні 2014 року стане переломним у бік ЄС. Майже впевнений. Також вважаю, що найближчим часом ми не будемо здатні на економічні реформи. Кредит нас «приспить», а євроінтеграцію технічно заблокує. Крім того, наближаються президентські вибори – період найвищого популізму з усіх сторін виборчого процесу, які реформи? Я можу бути не правий, але відтепер, аби відновити дорогу до Брюсселю, Україна мусить стати банкрутом. Чи потрібна така Україна Європі?

Проте Старий Світ ще має шанс виграти. Не Україну, а Грузію та Молдову, за вплив на які також буде боротися Росія напередодні підписання країнами Угоди про Асоціацію. Мова йде про серпень 2014 року. Це остання можливість для Європи розширити зону Східного партнерства у найближчі роки. Тому для ЄС ситуація навколо України – є стратегічним і тактичним досвідом, як не бути легковажними до економічних важелів впливу.

2Яка подія в житті країни за рік, що минає, стала найважливішою особисто для вас?

– Ще не подія, натомість – перспектива подій. На останньому тижні року, який вже минає, Президент України вийшов із ініціативою оголосити 2014 рік – роком розвитку місцевого самоврядування. Розширення повноважень територіальних громад, збалансована бюджетна політика – це те, на що я відверто сподіваюсь. Більш того, я б сказав, що від цього буде залежати моє бажання знову впрягатися у вибори міського голови восени 2015 року.

До речі, і Європа, і Росія у питаннях розвитку регіонів, джерел фінансування територій мають між собою більше законодавчих тотожностей. Ми, поки що – пасемо задніх.

3Поділіться прикладами ситуацій або людей, які додають вам сил та оптимізму.

– Цього року я вперше відчув суттєву допомогу сумського бізнесу в благоустрої міста і розвитку його інфраструктури. Вперше за вісім років. Декілька ініціатив – від будівництва міського бузкового скверу, іменної алеї дерев, до встановлення контактної скульптури Чехова і пам’ятника почесному громадянину міста, ще кілька локальних, але важливих проектів. На моє глибоке переконання – бізнес вже найближчим часом має стати настільки соціально активною силою, що візьме-таки на себе більше відповідальності, ніж уряд, а тим більше органи місцевого самоврядування. Соціально відповідальний бізнес увійде в моду. Уже входить. Це додає сил і оптимізму міському голові.

4Автори, статті, проекти газети «День», які вирізнялися в 2013 році?

– Я поважаю вашу газету. Поважаю за те, що Ви не звертаєте увагу на політичну кон’юнктуру. Завжди своя позиція. Це також і моя позиція – завжди речі називати своїми іменами. Розумію, як складно витримувати такий формат: без «джинси», без замовних матеріалів. У той же час, ви є комерційним виданням і маєте надскладне завдання – витримати фінансово та морально. Із задоволення читаю «Nota Bene», «Прес-клуб», «Україна Incognita».

Користуючись можливістю, хочу ще раз подякувати колективу газети і особливо її шефу Ларисі Олексіївні Івшиній за повагу до Сум. За чудові Дні «Дня» у Сумах. За можливість побачити яскравий громадський проект «Дня» – найкращі роботи XV фотоконкурсу газети. За неперевершений «Маршрут №1, «Суми – небуденна історія». Так про Суми, дійсно, ще ніхто не писав, стільки уваги Сумам ще ніхто не приділяв! Суми – місто з характером, добро завжди пам’ятає і газету шанує, тож бажає своїм партнерам успіху, процвітання, нових читачів і проектів!

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *