Бути відповідальним або Нотатки з прес-конференції міського голови

1347368591_1347360007_pres_mer_100912_6Місцеве самоврядування у передвиборчих постулатах, маніпуляції перевізників сміття, резонансне привітання першокласників – такими були три головні теми першої після відпустки прес-конференції міського голови, яку Геннадій МІНАЄВ дав 10 вересня для сумських журналістів.

А розпочав він своє спілкування з представниками мас-медіа зі стратегічного питання – як вплинуть результати виборів до Верховної Ради України на розвиток місцевого самоврядування.

Адже у програмах практично кожного кандидата у народні депутати – мажоритарників та політичних сил, які ведуть передвиборчі перегони, є пункт щодо підтримки розвитку місцевого самоврядування. Нажаль, як саме бачать майбутні парламентарі цей розвиток, від якого залежить добробут місцевих громад, пояснювати виборцям не поспішають.

Тож міський голова звернувся до всіх політиків, які мають намір посісти місця у Верховній Раді, розшифрувати цю тезу. «Я хотів би звернутися до політичних сил з проханням розшифрувати цей постулат. Що саме вони мають на увазі, стверджуючи так і які реальні кроки будуть зроблені на розвиток та зміцнення місцевого самоврядування», – наголосив Геннадій Мінаєв. – «Що саме зміниться для місцевих громад після виборів? І бажано, пояснити на конкретних прикладах, скажімо, у земельних питаннях, бюджетних відносинах, у сфері будівництва».

Які відбудуться зміни у фінансуванні таких галузей, як освіта, охорона здоров’я, яким чином формуватиметься тарифна політика? Адже нині органи місцевого самоврядування виконують 70% делегованих державою повноважень і лише 30% – власних. Тож чи далі триватиме практика скорочення функцій місцевого самоврядування чи все ж місцева влада матиме реальні важелі впливу та можливості для більш ефективного задоволення потреб територіальної громади.

Сумчани мають побачити, наскільки можливості, рівень компетентності та бажання кандидатів у народні депутати та їх програмні постулати відповідають вимогам сьогодення саме у царині розвитку територій. Тож міський голова закликав політиків відверто висловити свою позицію та роз’яснити усій громаді, як саме вони планують опікуватися задекларованим принципом розширення прав місцевого самоврядування.

Разом з тим, постає нагальне питання фінансової самодостатності територій, наскільки вони готові перейти на самозабезпечення. З калькулятором у руках та даними фінансового моніторингу збору місцевих податків, Геннадій Мінаєв проаналізував, як спрацювала громада нашого міста у розрізі своєї самодостатності. (Аналітика по бюджету)

У загальному підсумку серед 13 обласних центрів (за рівнем населення від 200 до 500 тис. чол.) Суми мають найвищий показник «ефективності» роботи міста по збору місцевих податків. Та водночас Суми входять до п’ятірки міст-донорів, з бюджету яких йде вилучення коштів на потреби інших. І виникає парадоксальна ситуація, коли бюджет розвитку міста зменшується.

У Німеччині, наприклад, на місцях залишається від 2/3 до 3/4 зібраних податків та зборів, а в Україні, нажаль, діє міжтериторіальна зрівнялівка, яка зворотно пропорційна комфорту проживання у регіоні. Фактично через систему дотацій вирівнювання, держава не стимулює намагання місцевих органів влади плідно працювати над наповненням бюджету. Якщо місто, область завдяки спільним зусиллям влади і громади більше заробляють на своїй території коштів, то чи доцільно за їх рахунок підвищувати загальний рівень у інших регіонах?

«Хотілося б почути, як все зміниться? Чи будемо рухатися в бік Європи?», – звертається міський голова до політиків. На його переконання, європейський досвід формування бюджету знизу, потрібно застосовувати в Україні, лише тоді місцеве самоврядування матиме реальне фінансове підґрунтя для розвитку і життєдіяльності громади та регіону.

Далі Геннадій Мінаєв торкнувся ситуації з вивезенням сміття у місті, прокоментувавши відкритого листа компанії «Грінко-Суми». Міський голова зізнався, що цей лист викликав у нього справжній шок, адже у ньому безпідставно «Грінко» намагається перекласти на місто свою відповідальність.

Він ще раз підкреслив, що у Сумах діє система прямої сплати населенням перевізникам за послуги зі збору та вивезення твердих побутових відходів. Така схема отримує нині схвалення на рівні держави.

Крім того, у правилах благоустрою затверджена норма прибирання перевізниками ТПВ контейнерних майданчиків та інші. Адже коли «Грінко» і «А-Мусон» йшли на конкурс у 2009 році, ці умови були їм відомі, тож їх треба виконувати!

Стан контейнерних майданчиків, завали великогабаритного сміття біля них, періодичні збої у роботі спецтехніки – підстави для розірвання договорів у міста є, але це – не самоціль. Головне, аби місто було прибране.

Тим більш, що діючий тариф дозволяє виконувати перевізникам усі їх зобов’язання, хоч і на межі збитку. Це стосується і вивезення великогабаритного сміття, складова якого у тарифі з великим запасом покриває потребу по місту.

«На 2009 рік тариф був дуже актуальним і рентабельним. За 18 місяців інвестиції обох компаній на придбання техніки, контейнерів тощо повністю окупилися. З 2011 року вони працюють виключно на отримання прибутку», – наголошує міський голова. – «Але і нині тариф дозволяє виконувати їх зобов’язання перед містом. Все інше – маніпуляція!».

Геннадій Мінаєв повідомив, що власник компанії «А-Мусон» вже особисто підтвердив, що до кінця вересня відновить підприємство відновить стабільну роботу з вивезення сміття на умовах конкурсу. Тож міський голова вимагає від керівництва компанії «Грінко» відновлення того нормального режиму роботи, який був на початку діяльності підприємства, враховуючи, що усі для цього підстави залишаються реальними.

Нині ж міський голова очікує на урядову постанову щодо затвердження техніко-економічного обґрунтування будівництва сміттеперобного комплексу у Сумах у рамках реалізації Національного проекту «Чисте місто». Документ нині проходить стадію візування, яка має завершитися до кінця місяця. У ньому буде розроблена схема санітарної очистки міста, розраховані актуальні норми накопичення сміття, визначене місце розташування заводу. Міститиме документ і наукові рекомендації щодо схеми збору, вивезення та утилізації сміття.

Ще однією темою у спілкуванні Геннадія Мінаєва з журналістами стала резонансна ситуація зі збором коштів з батьків одного з перших класів школи №9 за привітання з підписом міського голови.

Він підкреслив, що був змушений особисто займатися з’ясовуванням усіх обставин і зробив все, аби покарання понесла саме та людина, яка цього заслуговує, а не «стрілочник». За словами міського голови, його здивувала позиція батьків, які спочатку переконували, що цей обурливий факт мав місце, а за кілька годин доводили, що невірно зрозуміли слова вчителя…

Тож у результаті була встановлена посадова особа управління освіти і науки, яка за власною ініціативою придбала листівки, у які вклали вітання від мера, та дала команду вчителям зібрати за це гроші. Нині цей працівник вже звільнений.

Міський голова підкреслив, що бере особисте шефство над класом і на найближчих батьківських зборах принесе вибачення усім батькам та внесе відповідну суму з власних коштів на потреби класу. «Беру цих 34-х школярів під особистий патронат – під свій персональний захист», – зауважив він.

Водночас, міський голова навів факти, які змушують його думати, що ця подія могла бути спровокована колишнім постачальником продуктів харчування до навчальних закладів нашого міста. Інформація про це передана до правоохоронних органів.

На завершення прес-конференції Геннадій Мінаєв також відповів на ряд запитань журналістів.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *